6 stykker frugt og grønt om dagen

Frugt og grønt

Vi har alle hørt den klassiske frugt regel om at man skal spise 6 stykker frugt og grønt om dagen.
Men passer det virkelig og hvilke stykker frugt skal man spise? For nogle stykker frugt er jo større end andre og nogle indeholder vel flere kalorier end de andre. Gør de ikke?
Det kan være svært at finde ud af hvad der er rigtigt og forkert.
Vi har derfor forsøgt at gøre det nemmere for dig at finde rundt i frugt og grønt junglen.

Dagligt indtag af frugt og grønt

Hvis du generelt sørge for at spise sundt, grønt og proteinholdigt mad. Så kan frugt fungere rigtig fint som et godt mellemmåltid. Især hvis man erstatter sine mellemmåltider, der før var kage, kiks, chips eller lign.
Det kan det være godt at erstatte nogle af de usunde vaner med gode vaner, i stedet for at forsøge at stoppe med at spise på visse tidspunkter. Da kroppen stadig har brug for energi i løbet af en dag.
Læs HER vores artikel om mængden af vand du skal drikke i løbet af dagen og hvordan vand kan være med til at erstatte, nogle af de læskedrikke, du ellers slukker tørsten med.
Når der bliver sagt og skrevet at man skal spise 6 stykker frugt om dagen, kan det godt lyde af meget.
Men det er ikke helt sådan at det gamle råd skal forståes. Du må nemlig gerne veksle mellem frugt og grøntsager. Derudover kan det være svært at finde ud af fordi frugten og grøntsagerne har forskellige størrelser. Men for at gøre det mere målbart, skal du dagligt indtage 600g frugt og grønt.
Gerne 300g af hver, for at holde syrebalancen på plads, så der ikke bliver skabt uro i maven eller indtaget unødvendigt mange kalorier.
Et stykke frugt svare ca. til 100g

Kan man spise for meget frugt?

Som udgangspunkt er frugt jo ikke en usund spise. Men frugt indeholder frugtsyre og kalorier, og nogle flere end andre.
Bananer er kendt som en af de mest kalorietunge frugter. Det er også korrekt. Men faktisk er bananen en af de mest mættende frugter, da den er utrolig lav på frugtsyre, og kan derfor ligge i maven længere. Derfor føler du dig mæt i længere tid, end når du fx har spist et æble. Da frugtsyren i æblet gerne hurtigt vil forlade kroppen. Derfor mister du hurtigt mæthedsfornemmelsen.
Ligeledes kan frugtsyren i de mere syreholdige frugter, være med til at skabe en utilpashed i maven, hvis man spiser for meget.
Som ernæringsrådgiver Per Brændgaard siger:
»Frugt indeholder sukker arter og kalorier. Alle kalorier virker jo fedende, hvis man får for mange af dem. Frugt er som sådan ikke usundt, men hvis du propper dig med bananer, når du ikke er sulten, kan det i sidste ende føre til overvægt,«
Så ja. Man kan godt spise for meget frugt.
Men som med alt andet kost, er det vigtigt at spise varieret.
Ekspert:
Per Brændgaard.
Ernæringsrådgiver og Centerleder hos Center for Bevidst Sundhed.

Skriv et svar