Hvor meget protein skal man have?

Hvor meget protein skal man have

At finde ud af, hvor meget protein man skal have dagligt, kan virke kompliceret, men det er faktisk ret simpelt, når man først forstår det grundlæggende.

Hvorfor er protein vigtigt?

Protein er en essentiel byggesten i kroppen. Det hjælper med at opbygge muskler, reparere væv og understøtte immunsystemet. Uden tilstrækkeligt protein kan kroppen ikke fungere optimalt.

Hvor meget protein har du brug for?

Det anbefalede daglige indtag af protein varierer afhængigt af alder, køn og aktivitetsniveau. Generelt anbefales det, at voksne får omkring 0,8 gram protein pr. kg kropsvægt. For en person på 70 kg svarer det til 56 gram protein om dagen.

Proteinindtagsberegner

Indtast din vægt for at beregne dit daglige proteinbehov:

Faktorer der påvirker dit proteinbehov

  1. Aktivitetsniveau
    Hvis du er fysisk aktiv, især hvis du træner styrketræning, kan du have brug for mere protein. Nogle anbefalinger siger op til 1,2-2,0 gram protein pr. kg kropsvægt for at støtte muskelvækst og restitution.
  2. Alder
    Ældre mennesker kan have brug for mere protein for at opretholde muskelmassen, som naturligt falder med alderen.
  3. Køn
    Mænd har ofte et højere behov for protein sammenlignet med kvinder, især hvis de er mere fysisk aktive.

Bedste kilder til protein

For at opfylde dit daglige proteinbehov er det vigtigt at inkludere en række proteinrige fødevarer i din kost. Her er nogle af de bedste kilder:

  • Kylling, kalkun og andre magre kødtyper
  • Fisk og skaldyr
  • Æg
  • Mælkeprodukter som ost, yoghurt og mælk
  • Bælgfrugter som linser og bønner
  • Nødder og frø
  • Sojabaserede produkter som tofu og tempeh

Kan man få for meget protein?

Ja, det er muligt at få for meget protein. Overdrevent indtag kan belaste nyrerne og føre til andre helbredsproblemer. Dog skal man typisk spise store mængder protein over længere tid for at opleve negative effekter.

Konklusion på protein indtag

At finde det rette proteinindtag er individuelt, men med en afbalanceret kost og opmærksomhed på dit aktivitetsniveau kan du nemt dække dit behov. Det vigtigste er at sørge for, at din kost er varieret og inkluderer sunde proteinkilder.